dimarts, 11 de juny del 2024

ANTONI FONT MORÉ (1933-2024)




Antoni Font, fill d’exiliats anarcosindicalistes terrassencs i anarcosindicalista ell mateix, ha mort a Terrassa als 91 anys el 10 de juny de 2024.

Va nàixer el 1933 i va haver de deixar Catalunya poc després d'acabada la guerra, quan tenia només vuit anys, marxant juntament amb la seva mare a França, on el seu pare es trobava reclòs en un camp de treball. Va ser repatriat quan en tenia deu, el 1943, juntament amb altres nois i noies fills d’exiliats.

Al 1946, quan tenia 12 anys va fugir de l'àmbient insoportable de manca de llibertats que es patia sota la dictadura de Franco i es va exiliar a França, on va començar a militar a les Joventuts Llibertàries. El 1964 any va tornar de manera definitiva a Catalunya sense patir gaires dificultats gràcies a la seva condició de jugador destacat a destacats clubs francessos de rugby motiu pel qual va ser fitxat pel F. C. Barcelona que intercedí el favor seu davant les autoritats. Tot i això, sospitós de repartir propaganda de la CNT, la policia franquista el va tenir sempre «marcat de prop». Realment va militar en tot moment al Moviment Llibertari, un compromís que va mantenir en la clandestinitat i fins els primers anys de la transició. 

Va ser un dels impulsors de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya a la dècada de 1980 i va treballar durant molt de temps sense defallir per localitzar fosses comunes arreu del territori. De fet, va ser ell qui va trobar l’indret on es trobaven les fosses comunes al cementiri de Terrassa. 

Company Antoni, que la terra et sigui lleu!