dilluns, 27 de desembre del 2021

LA TEVA SALUT, EL PRIMER




Des del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya observem amb preocupació la deriva que els governs espanyol i català han pres respecte la gestió de la pandèmia, les seves conseqüències laborals, sanitàries, sobre els sistemes de salut i la crisi general que se'n deriva.  

 

Lluny d'augmentar el pressupost per la sanitat pública del nostre país que des de fa molts anys s'ha vist retallada i precaritzada, el Govern aposta per traslladar tota la responsabilitat a la població sense prendre mesures estructurals per fer front al virus. Aquesta culpabilització no només és pel que fa a la seva propagació, sinó que les operacions cancel·lades, les hores d'especialista reprogramades a mesos, o anys vista, una atenció primària desbordada són també per culpa nostra i no per la seva incompetència o manca de voluntat política per destinar-hi més recursos. 

 

Però com han de fer veure que fan alguna cosa, es centren en allò que no els hi representa cap cost però és ineficaç, com els tocs de queda nocturns, mascaretes obligatòries en espais oberts o un passaport covid que tampoc garanteix evitar contagis entre la població vacunada, com ja és conegut. Aquest control fa assumir al personal dels centres on es requereix per poder accedir-hi, responsabilitats que no els són pròpies, tasques de policia que els fa exposar a situacions amb clients que poden comportar una afectació de la seva seguretat i salut laborals. Així ens ho trasllada el personal que hi treballa: estan fartes. 

 

No es pot ignorar la responsabilitat individual i col·lectiva de la població, al contrari, per que la vacunació estigui a l'abast de tota la població mundial (no només la de la població d'aquells estats amb prou capacitat econòmica per fer front als preus que les grans farmacèutiques estan imposant per accedir a les vacunes) s'ha de ser conscients de la necessitat de tenir accés a la vacuna i, en conseqüència, d'alliberar les seves patents. Amb més raó encara quan el desenvolupament d'aquestes ha estat possible per la injecció ingent de fons públics.

 

No obstant, observem clarament que l'objectiu dels governs no és el de lluitar per la facilitat d'accés a la vacunació de tota la població mundial ni molt menys la de millorar el sistema públic de sanitat, mesures que són imprescindibles si volem aturar la pandèmia.

 

També som conscients que en la mesura que puguem la classe treballadora farem front al virus prenent aquelles mesures que estiguin a les nostres mans. No obstant, això no ha de comportar que grans empreses acabin veient-se encara més beneficiades a costa dels sacrificis de les treballadores i treballadors.

 

Constatem un i altre cop, que quan hi ha mesures sanitàries àmpliament efectives però que requereixen d'aportacions de recursos són sistemàticament ignorades. Fer els ulls grossos a la capacitat de contagi que tenen les persones vacunades, per tal de no pagar la baixa mèdica per quarentena, és un recent exemple.

 

És per aquest motiu que exigim al Govern de la Generalitat i al de l'Estat Espanyol que es prenguin les següents mesures de forma urgent:

 

1.- Augment de la inversió en el sistema sanitari català i espanyol que repercuteixi directament en una millora en l'accés a la sanitat i contractació massiva de personal sanitari per tal de poder afrontar la situació de crisi sanitària amb dignitat i garantint els drets laborals de les treballadores sanitàries.

 

2- Deixar d'apostar per mesures de seguiment i control policial i substituir-ho per assegurar la correcta ventilació, aforament i ús de mascaretes a tots els interiors amb activitat pública.

 

3.- Permisos retribuïts per a persones en situació d'aïllament per contacte estret, estiguin o no vacunades.

 

4.- Gratuïtat dels tests d'antígens i PCR per qualsevol que vulgui fer-se una prova.

 

5.- Reconeixement de la baixa per risc durant l'embaràs per aquelles treballadores embarassades exposades al virus de la covid en els seus llocs de treball.

 

6.- Permís retribuït  per tal de tenir cura dels  fills i filles i altres persones a càrrec en situació d'aïllament per covid o per contacte amb positius de covid.

 

7.- Responsabilitzar a les empreses per tal que emprenguin mesures preventives de la COVID als centres de treball i procedir a sancionar aquelles que no observin les normes de seguretat i salut en el treball necessàries per tal de prevenir contagis. Més Inspeccions.

 

Només potenciant el sistema sanitari, garantint l'accés universal a les vacunes contra la covid i apel·lant a la responsabilitat col·lectiva podrem acabar amb aquesta pandèmia. Les retallades de drets per fer veure que s'actua no haurien de formar part mai de les mesures a aplicar i molt menys quan s'ha demostrat que les mateixes són ineficaces per aturar el virus de la COVID-19.

 

Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

divendres, 3 de desembre del 2021

LA REVISTA «BICICLETA», PUBLICACIÓ LLIBERTÀRIA EDITADA DEL 1978 AL 1982, CELEBRA 40 ANYS


 La revista BICICLETA,
publicació llibertària editada del 1978 al 1982,
celebra 40 anys


Xerrada a Terrassa sobre el llibre-revista
commemoratiu dels 40 anys

Amb una presentació de Joan Tamayo i les intervencions de Jesús Bolinaga i Pep Martínez ,
dos dels autors de la revista i del llibre actual

Dimarts 14 de desembre, a les 19:00h,
al C/ Ramon Llull, 132 - Terrassa

Acte organitzat per:
Fundació Salvador Seguí
Kasal Okupat i Autogestionat Joan Berney - El Kasalet
Centre d'Estudis Llibertaris Josep Padilla

dimarts, 26 d’octubre del 2021

VAGA DEL SECTOR PÚBLIC A CATALUNYA I MOBILITZACIONS DEL DIJOUS 28 OCTUBRE DE 2021

 



El proper dijous 28 d’octubre tindrà lloc una vaga general al sector públic per evitar el que probablement serà l'ERO més gran de la història al sector públic: La lluita contra el conegut com a «Icetazo», el Reial Decret que burla la jurisprudència europea per estabilitzar els prop de 800.000 interins i interines en frau de llei de les diferents administracions.
 
Prop de 100.000 persones del sector públic a Catalunya tenen el seu lloc de feina en perill. Després d’haver patit durant anys l’ús indiscriminat i fraudulent de la figura de l’interinatge com a mètode de precarització, ara es veuen abocades a concursos que poden fer que acabin al carrer com a premi.
 
Aquest recorregut es va facilitar pel vergonyós pacte CCOO-UGT-CSIF que aplanava el camí a una tramitació parlamentària que va ser posible gràcies al suport que ERC hi va donar al darrer moment. Malgrat la petitíssima millora (exclusió de personal amb més de 10 anys al mateix lloc de feina) el gruix de les mesures continua endavant.
 
Ara, els mateixos que han redactat i aprovat la traïció, demanen que confiem amb les esmenes, una tècnica clara per dividir el personal intentant fer veure que a nivell individual, si callen i estudien, es poden salvar. 
 
Ha arribat l’hora de la vaga! Des de la Taula Sindical de Catalunya (CGT, CNT, IAC, COBAS, COS, SO) s’ha fet un pas endavant i solidari convocant una vaga que s’espera tingui també una forta presència al carrer durant tota la jornada, amb diversos piquets i manifestacions per tot el territori.
 
Des de la CGT denunciem la campanya d’esquirolatge que està duent a terme CCOO i UGT, disfressada «d’informació» sobre una vaga que no només no convoquen, sino que combaten obertament, posant-se del costat de les diverses patronals del sector públic.
 
Fem una crida a tothom, interines o no interines, a fer vaga al carrer i participar de les principals mobilitzacions d’aquell dia.
No a l’Icetazo!
Estabilitat i fixesa per les interines!


Manifestacions per la jornada de vaga del 28 d’octubre:

 
BARCELONA
- 9.30h: Piquet unitari central, Diputació de Barcelona-Can Serra-. Rambla de Catalunya, 126
- 12.00h: Manifestació Plaça Urquinaona
 
LLEIDA
- 9.00h: Piquet CGT. Plaça Paeria
- 13.00h: Concentració a la Plaça de la Pau.
- 18.00h: Manifestació c/Lluís Companys
 
TARRAGONA
- 8.00h: Piquet Unitari Central: Subdelegació govern. Plaça Imperial Tarraco, Tarragona
- 12.00h: Manifestació. Rambla Nova- Plaça Imperial Tarraco
 
GIRONA
- 12.00h: Concentració a la Delegació del Govern de la Generalitat, c/Pompeu Fabra
 
CATALUNYA CENTRAL
- 8.30h: Davant els Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central. Crta de Vic, 175 de Manresa
- 9.50h: Davant RENFE de Manresa per anar a la manifestació de Barcelona
 
MARESME-VALLÈS ORIENTAL
- 9'30h: Piquet i encartellada al Consell Comarcal de Mataró. Plaça Miquel Biada, 1
 
VALLÈS OCCIDENTAL
- 7:30h: Davant de l'Aldi de Barberà 
(15' caminant d'estació de Barberà i aparcament per qui porti vehicle).
 
Contactes:
Jose 670706191 Administració Pública
Marta 696755297 Ensenyament

dijous, 17 de juny del 2021

ESCOLA D'ESTIU 2021. CURS TELEMÀTIC DE 30H RECONEGUT PEL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ

 

 

De l’1 al 7 de juliol. Curs telemàtic de 30h reconegut pel Departament d’Educació.

Des de CGT Ensenyament hem preparat una Escola d’Estiu amb la intenció de reflexionar al voltant de diferents temes relacionats amb l’educació pública.

Serà de 30 hores, telemàtic i gratuït. A més, està reconegut pel Departament d’Educació i, per tant, facilita el cobrament del mes de juliol de les persones substitutes i dona mèrits de cara oposicions, triennis i concursos de trasllats.

L’horari de les ponències i debats serà de 9:00 a 14:00. A banda, hi haurà una hora de treball personal cada dia a la tarda per tal de completar les 30 hores del curs.

Apunta’t a través del següent formulari (limitat a 70 places). T’hi esperem!

FORMULARI INSCRIPCIÓ

L’escolarització de masses ha sigut, des dels inicis, un camp de batalla entre els interessos del capital i els estats i els interessos de les classes populars i treballadores. Des de fa un temps no són poques les empreses que intenten traure profit i benefici amb l’excusa del que anomenen “innovació”.

Sovint tracten de vendre’ns per innovació qualsevol cosa amb un aspecte “novedós”, sense relacionar-ho amb la tradició històrica dels moviments socials i obrers per construir una educació al servei de les classes populars, com per exemple les escoles racionalistes, el CENU, els MRPs, les xarxes d’escoles i de docents… En altres ocasions, es pretén obviar qualsevol reflexió necessària sobre les finalitats socioeducatives. I és que, més enllà del com, és important tindre clar per què i per a què eduquem.

En aquest sentit, és fonamental comprendre que l’educació en general i l’educació pública en particular té un compromís ineludible amb la transformació social. Per això cal tindre-ho present i no perdre mai de vista aquesta qüestió en l’esfera pública, especialment quan les forces reaccionàries tracten de frenar qualsevol avanç en aquest sentit. Cada vegada que el nacionalcatolicisme o la ultradreta intente posar censures i vetos parentals a propostes coeducadores i al treball bàsic en valors respectuosos amb els drets humans, respondrem amb contundència, amb més formació i amb la multiplicació exponencial d’iniciatives transformadores.

Per reflexionar, debatre i traçar col·lectivament línies de treball i propostes didàctiques al voltant d’aquestes qüestions, i d’altres com un ús crític de les noves tecnologies o el debat sobre la jornada escolar, des de la CGT Ensenyament ens trobem la primera setmana de juliol en una nova Escola d’Estiu -tot i la nova normalitat que ens obliga a la virtualitat- per construir l’educació nova que portem als nostres cors i que l’estem fent créixer a cada instant, a cada centre, colze a colze.

Programació
 
 
 
 

dimarts, 4 de maig del 2021

VEÏNES I VEÏNS AFECTATS DENUNCIEN ASSETJAMENT POLICIAL A CA N’ANGLADA


VEÏNES I VEÏNS AFECTATS DENUNCIEN ASSETJAMENT POLICIAL A CA N’ANGLADA

Els darrers dies han aparegut als mitjans de comunicació locals diversos articles referint-se a fets esdevinguts al barri de Ca N’Anglada durant les passades setmanes, amb un clar biaix estigmatitzador que no es correspon amb la realitat que viuen els veïns i les veïnes afectades. En conseqüència, les actuacions polítiques i policials que han tingut lloc arran d’una baralla esdevinguda el 30 de març passat al barri de Ca N’Anglada, i la cobertura que n’han fet els mitjans de comunicació locals, obliguen a Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a Terrassa a denunciar que:

La situació que travessa el barri de Ca N’Anglada, segons les mateixes veïnes i veïns, no constitueix una emergència en termes de seguretat, sinó un problema de manca d’habitatge que té com a rerefons la situació de vulneració que pateixen moltes famílies de la nostra ciutat i de la que les administracions no han estat capaces de fer front.

Les veïnes i veïns i les plataformes en defensa de l’habitatge de la ciutat (PAH Terrassa i Colectivo Sin Vivienda Terrassa), entre altres, han denunciat reiteradament que la manca d’habitatge digne de moltes famílies porta a situacions desesperades com la que va derivar la baralla del passat 30 de març. Segons les veïnes del mateix immoble, no es pot atribuir la baralla a una qüestió de bandes rivals ni suggerir que està relacionat amb la població migrant, segons el seu origen. Utilitzar aquesta terminologia i relat legitima una lectura racista, islamòfoba i xenòfoba d’una realitat.

En una situació en què hi ha implicades moltes famílies i persones vulnerables, l’única resposta que han estat capaces de donar les administracions (tant locals com autonòmiques) ha estat celebrar una trobada amb les forces de seguretat i, seguidament, iniciar un reguitzell d’actuacions policials de gran violència, que han tingut com a objectiu la població racialitzada i llegida com a musulmana de la ciutat.

Això no obstant, la situació de setge policial que viu el barri de Ca N’Anglada i la ciutat no és nova. Des de fa més o menys sis mesos, la policia nacional està fent batudes, detenint i obrint expedients de repatriació a les persones no regularitzades (actuacions considerades il·legals, segons les últimes jurisprudències) i, fins i tot, aturant i traient de les botigues a homes d'origen marroquí. Un cop detinguts, els mateixos veïns relaten que els proporcionen traductors que no parlen la seva llengua. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal també estan portant a terme nombroses actuacions molt agressives a les quals, segons les veïnes i veïns, utilitzen porres, emeten insults racistes i impedeixen als veïns i veïnes entrar a casa.

El cas més greu d’assetjament, segons les denúncies que ens han arribat, ha estat en l’edifici del carrer Sant Cosme 198, on es pateix una persecució constant per part de les forces de seguretat. Tots els veïns i veïnes de l'immoble han estat identificats i en diverses ocasions han estat sotmesos a preguntes per part de la policia municipal. Serveis socials de l’Ajuntament de Terrassa està al corrent de la situació de vulnerabilitat de les famílies del bloc, moltes d’elles amb menors a càrrec. Com a UCFR, demanem a l’ajuntament que assumeixi les responsabilitats que li pertoquen, ofereixi alternativa habitacional a les veïnes i abandoni la via de la criminalització i policial.

El barri de Ca N’Anglada ja està dotat de diversos plans estratègics treballats amb els partits polítics i les entitats veïnals del barri. No obstant això, a hores d’ara encara no s’han desenvolupat ni existeix un pressupost per a desenvolupar-los.

Per totes aquestes raons, DEMANEM:

Que s’aturin de manera urgent les actuacions policials d’identificació, retenció i detenció de les persones racialitzades i que s’aturi l’assetjament a què s’està sotmetent la ciutat i, especialment, al barri de Ca N’Anglada
Que els mitjans de comunicació locals elaborin un protocol per tal de no contribuir als discursos racistes i xenòfobs en l’emissió de notícies
Que l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya elaborin i dotin de pressupost un Pla de xoc social a Terrassa, a curt termini, que tingui en compte les greus conseqüències de la crisi a la nostra ciutat, especialment en les necessitats d’habitatge.
Que s’actualitzin els protocols d’actuació de les forces de seguretat per tal d’evitar les identificacions racialitzades i es depurin responsabilitats en la utilització de mesures desproporcionades o insults racistes.
Elaborar i dotar de finançament en caràcter d’emergència un pla d'ocupació per a joves en situació no regular ajustat a les necessitats reals


Per tal d’explicar la situació viscuda i promoure la solidaritat, CONVOQUEM

Trobada entre veïnes i veïns del barri i la ciutat amb les entitats socials i associacions de la ciutat, els mitjans de comunicació locals i els càrrecs electes que hi estiguin interessats:

Dissabte 8 de Maig, a les 18h
Plaça del Pagès al barri de Can Anglada (alçada Sant Cosme 198)
Recordeu: distància i mascareta




divendres, 30 d’abril del 2021

TAULA RODONA: «ANARQUISME: PRESENT I PERSPECTIVES DE FUTUR» (2021)

12 de maig de 2021, a les 19:00h
SAD CGT Terrassa / Ramon Llull, 130-136 / 08224 - Terrassa 

 
 «Anarquisme: present i perspectives de futur» 
 Taula rodona amb Emili Cortavitarte, Jordi Martí Font i Sonia Turón 


Organitza: Centre d'Estudis Llibertaris «Josep Padilla»

 




Emili Cortavitarte Carral, Heras (Cantabria), 1952. 
Llicenciat en Història i president de la Fundació Salvador Seguí. Va ser secretari general de la CGT de Catalunya i va desenvolupar diferents responsabilitats en les Federacions d'Ensenyament de la CGT i de la CGT de Catalunya. Ha escrit en alguns llibres col·lectius sobre la Transició, en els anuaris de la Fundación Betiko, a El Viejo Topo, Librepensamiento, Viento Sur, Catalunya i altres publicacions periòdiques. Col·laborador de Ràdio Klara i de la Universitat Popular de Caldes de Montbui. També ha coordinat cicles, participat en documentals i realitzat conferències sobre aspectes diversos de el moviment llibertari. 

Jordi Martí Font, Tarragona, 1969. 
Professor d'Arts Escèniques i de Llengua i Literatura catalanes, periodista i activista social. Anarcoindependentista, reparteix militància entre la Confederació General de Treball (CGT) i altres organitzacions socials en les quals ha assumit càrrecs i representacions diverses. Va ser regidor per la CUP a l'Ajuntament de Tarragona. Ha publicat les seves col·laboracions en més de cent capçaleres de premsa i ha recollit la seva obra escrita en diversos llibres de poesia, articles de premsa i assaig. També és antòleg i editor de textos de militants llibertaris catalans històrics en llibres com Llibre Negre (tres volums) i coautor amb Dolors Marín de Breu història de l'anarquisme als Països Catalans

Sonia Turón García, Barcelona. 1965. 
Arqueòloga del Grupo de Memoria Histórica de la CNT i documentalista. Membre de la CNT de L'Hospitalet de Llobregat, l'Ateneu Llibertari de Poble Sec i de la Fundación Anselmo Lorenzo.

dimarts, 9 de març del 2021

L’AJUNTAMENT DE TERRASSA VULNERA EL DRET DE VAGA DURANT EL 8 DE MARÇ DE 2021


L’AJUNTAMENT DE TERRASSA VULNERA EL DRET DE VAGA DURANT EL 8 DE MARÇ

Com ha anat succeint els darrers anys, aquest 8 de març hi ha hagut una nova convocatòria de vaga general feminista. De motius en sobren i els coneixem totes i tots: la violència masclista segueix sent estructural a la nostra societat, les dones ocupen les feines més precaritzades, carreguen amb el gruix de les tasques de cures, fet que genera trajectòries laborals molt més discontínues que els homes, pateixen bretxa salarial important, i un llarg etcètera. Des de fa anys el moviment feminista a Terrassa ha crescut molt i ha guanyat una àmplia referencialitat a la nostra ciutat. Sembla que els motius de la vaga feminista haurien de ser assumits sense ambigüitats i que el nostre ajuntament com a mínim no hauria d’haver posat traves a un dret tant important com és el de fer vaga. I menys un 8 de març. Doncs la realitat és una altra. Ho expliquem.

Aquest 8 de març les treballadores de les escoles bressol municipals de Terrassa han vist com se’ls impedia fer vaga. I qui ho ha fet ha sigut l’Ajuntament de Terrassa deixant sense efecte l’ordre de serveis mínims dictada per la Generalitat de Catalunya, l’organisme competent en aquest àmbit. En l’ORDRE TSF/ /2021, del dia 4 de març de 2021 s’establia que, per la vaga general del 8 de març de 2021, (es deia) els serveis mínims a les llars d’infants de tota Catalunya serien del 50% de la plantilla.

Contradient directament aquesta ordre de serveis mínims, la Cap d’Escoles Bressol Municipals de Terrassa en acord amb la Directora del Servei d’Educació i la Responsable de Relacions Laborals i projectes estratègics, feia saber a tot el col·lectiu de les 11 escoles bressol municipals de la ciutat (a través d’un correu electrònic a les 11 respectives directores) que els serveis mínims els fixava el propi ajuntament i que serien de tot l’equip de les escoles menys una persona. En tenir coneixement d’aquesta situació, des de la CGT vam posar-nos en contacte amb la Responsable de Relacions Laborals de RRHH de l’Ajuntament i amb la pròpia Cap d’Escoles Bressol per recordar-les-hi que la competència de determinar els serveis mínims en tot l’ensenyament pre-universitari és de la Generalitat de Catalunya i per informar-les del contingut de l’ordre emesa a tal efecte. La resposta de l’Ajuntament ha estat un silenci que ha comportat que les treballadores de les escoles bressol no hagin pogut exercir el seu dret a vaga durant la jornada del 8 de març.

Un dret que ha costat molts anys de lluita aconseguir-lo. Una lluita que a Terrassa va comportar un especial patiment al llarg del segle XX, amb milers de treballadors/es i sindicalistes represaliats i represaliades. Avui en dia el masclisme i el patriarcat segueix sent una lacra a la nostra ciutat, com totes i tots sabem prou bé. És també preocupant l’auge de l’extrema dreta que promou sense embuts el negacionisme d’aquesta violència estructural contra les dones, I justament en aquest context, l’Ajuntament de Terrassa i el seu Alcalde no han estat al costat de la lluita de les dones treballadores en un dia tant important com el 8 de març. El feminisme no pot ser només un eslògan, s’ha de traduir en accions que el recolzin i definitivament no ha estat així.

Des de la CGT exigim a l’Ajuntament una rectificació pública, que es facilitin explicacions a totes les treballadores de les escoles bressol municipals, que es garanteixi que aquesta situació en el futur no es tornarà a repetir i que se’ls respectarà, de forma clara i nítida, el seu dret de fer vaga i la seva dignitat.

Sindicat d’Activitats Diverses de Terrassa de la Confederació General del Treball (CGT)